Ultimate Frisbee; wat is een goede frisbee?

Ultimate  speel je samen, dus je moet met de frisbee kunnen gooien en vangen. Bij het kiezen van je frisbee kijk je daarom naar frisbees die 100% stabiel vliegen en ontworpen zijn om te vangen.

Voor het gooien wil je een frisbee die stevig (rigide) genoeg is om de krachten aan te kunnen en goed te vliegen. Voor het vangen zoek je een frisbee die zacht en flexibel genoeg is om prettig aan te voelen. Met andere woorden zoek je voor het gooien en vangen naar een balans tussen stevigheid en flexibiliteit.

Iedere wedstrijdfrisbee voor Ultimate heeft in principe die balans en is geschikt voor overgooien en vangen. De frisbees zijn ook te herkennen aan de goedkeuring van UPA / WFDF. Uitzonderingen zijn als je fysiek of visueel beperkt bent, wat ouder of wat jonger bent. Dan is het vaak beter als de frisbee iets flexibeler is. Onderstaande matrix kan je helpen met kiezen. Naast je leeftijd is ook je sportieve ontwikkeling van belang. Mocht je er zelf niet helemaal uitkomen, neem contact met ons op, we helpen je graag.

Afhankelijk van je leeftijd en sportieve ontwikkeling adviseren wij van frisbeewinkel de volgende zaken te overwegen bij het maken van je keuze (leeftijden zijn indicatief, ontwikkeling verschilt namelijk sterk van persoon tot persoon):

Leeftijd

Geadviseerde keuze

Waarom

Volwassenen (14+)

175 grams ultimate disc of Frostie

Goedgekeurd voor wedstrijdsport

Families

Rekening houdend met jongste kind

Vanwege het vangen

11-14 jaar

140 Grams junioren ultimate disc

Goedgekeurd voor wedstrijdsport

6 –  10 jaar

110 grams Daredevil Disc

Stevig en Licht

4 – 6 jaar

Sofflite

Zacht & Flexibel

Ouderen (55+) Frostie winterdisc 175 grams WFDF goedgekeurd, maar flexibeler

Ouderen (65+)

140 Grams junioren ultimate disc

Iets lichter

Ouderen (80+)

DDC of Sofflite

Lichter en flexibel

Materiaalgebruik

Het materiaal gebruik is heelbelangrijke eigenschap voor een goede frisbee. De frisbees die wij verkopen zijn gemaakt van polyethyleen (PE). Het fijne van PE is dat het geen scherpe randen heeft en kan worden bijgewerkt bij schade. Een PE frisbee gaat lang mee tot wel 15 jaar. Je hoeft dus niet ieder jaar een nieuwe disc te kopen. Uiteindelijk hardt het materiaal  uit en is het  100% te reclyclen. 

Frisbeewinkel verkoopt uit het oogpunt van de sport, maar ook vanuit milieu-oogpunt geen Foam frisbees of frisbees gemaakt van PVC of stof.

Vangen

Vangen van een frisbee leer je vanzelf, maar is moeilijk(er) met een frisbee die voor jou te zwaar of te hard is. Het aangooien is sowieso erg belangrijk: in de buik, zodat je met twee handen vangen kunt met je buik erachter. Jonge kinderen vangen vaak moeilijker, oog handcoordinatie ontwikkelt zich sterk tussen 5 en 8 jaar. Vanwege het gevaar van ongelukjes nemen we daarom vaak een iets flexibeler disc. Foam frisbees raden wij ten zeerste af. 

Voor de volledigheid, Disc Golf frisbees zijn niet ontworpen om mee over te gooien. Het kan wel natuurlijk, maar  het kleine formaat en het hoge gewicht van deze frisbees maakt het vangen pijnlijk, zeker voor beginners.

Werptechnieken met een frisbee

Een frisbee vliegt omdat hij draait. De draaiing komt voornamelijk uit je pols. Beweeg rustig, vloeiend en flexibel, maar geef een sterke ‘snap’ vanuit je pols zodat de frisbee gaat draaien. Verzin zelf maar hoe je dat gaat proberen, je kunt er heel creatief mee omgaan.

Gooien, eigenlijk dus laten draaien, leer je door het vaak te doen. Een frisbee laten vliegen heeft iets magisch.  Met een beetje oefening kun je de vlucht met een stabiele ultimate schijf perfect sturen

De meest bekende werptechniek met een frisbee is de backhand techniek, die laagdrempelig maar toch redelijk complex is. De forehand is minder gecompliceerd, maar voelt in het begin wat onwennig. Andere werptechnieken met een frisbee zijn Hammer, Overhead, Scoober (of scuba), Thumber, Overhand, Pushpass en Upside down.

 

In dit filmpje legt Hans je uit hoe je een forehand kunt leren gooien. (Bedankt Podium Victorie).

Hoe behandel je je frisbee?

Het materiaal van een frisbee (PE) veroudert geleidelijk onder invloed van de tijd, UV licht en temperatuurschommelingen. Frisbees van 40 jaar oud die in de schuur hebben gelegen vallen soms uit elkaar wanneer je ze aanraakt. Frisbees op de hoedenplank van de auto is ook geen goed idee.

Berg je frisbee daarom op in het donker, bij voorkeur iets koeler dan op kamertemperatuur en voorkom in ieder geval grote temperatuurschommelingen. Hang hem bijvoorbeeld in de gang aan de binnenkant van de deur van de meterkast aan een spijkertje of gewoon in de keuken aan de muur.

Idealiter gebruik je een frisbee niet op straat, op tegels of op asfalt. Je frisbee slijt echt enorm hard wanneer je dat wel doet en hij krijgt scherpe randen. Bij voorkeur speel je o gras of op het strand.

Het kan gebeuren dat een frisbee iets verbuigt. Geen punt, je kunt hem gewoon weer recht buigen, probeer maar!