De Spelregels van Ultimate Frisbee  (kortweg “Ultimate”) is een fanatieke en uitdagende teamsport die met een wedstrijdfrisbee wordt gespeeld. Dat kan zowel binnen in de zaal als buiten op het veld of op het strand zijn. In de zaal of op het strand speel je men 5 tegen 5 en op het gras wordt er 7-tegen-7 gespeeld. Het veld is dan 100 meter lang en 37 meter breed. Je hebt als speler geen vaste positie, dus dit is een sport voor echte renners. Jeugdcompetities voor de jongsten worden op kleinere velden gespeeld.

Bij Ultimate is het de bedoeling om de frisbee in de eindzone van de tegenstander te vangen. Je scoort dus zoals bij American Football en Rugby, maar je mag niet lopen met de frisbee en elkaar niet aanraken. Vrijlopen en samenspelen dus.

Als je de frisbee in je handen hebt, dan mag je hem 10 seconden vasthouden. Jouw directe verdediger zal daarom hardop tellen en dat in hele seconden moeten doen. Als de frisbee door een medespeler wordt gevangen binnen de lijnen van het veld, dan mag je verder. Zo niet, dan is de frisbee voor de tegenstanders en draait de spelrichting.

Bij Ultimate is fair play erg belangrijk. Spelers kennen de regels en passen deze namelijk zelf toe. Er zijn geen straffen zoals vrije trappen of penalties, dus je kunt die elkaar ook niet geven. Het werkt eigenlijk heel simpel: Zeg wat je vindt en laat ruimte voor je tegenstander om een andere mening te hebben. Als je het niet eens bent met elkaar, dan gaat de frisbee terug naar waar hij was voordat het conflict ontstond. Alle spelers samen zijn dus verantwoordelijk voor het spelverloop en vals spelen gaat dus niet. Theatraal op de grond gaan liggen kermen heeft dus ook geen enkele zin, anders dan jezelf voor schut te zetten.

In deze sport leer je op een normale manier je rechten op te komen, uit te drukken wat je vindt en te accepteren dat iemand anders het anders ziet. Bij een spannende wedstrijd ben je missschien iets kritischer op elkaar dan bij een wedstrijd die 14-2 staat met nog 1 minuut op de klok. We noemen dat de “spirit of the Game’.

Wil je meer leren van deze toffe teamsport en bijvoorbeeld eens met je bedrijf of ondernemersvereniging kijken hoe dat werkt? Frisbeewinkel.nl raadt www.frisbeeclinics.nl daarvoor aan.

De gebruikte frisbees voor Ultimate

De frisbees die in ultimate voor wedstrijden worden gebruikt wegen voor volwassenen 175 gram en hebben een diameter van 27,5 cm. Voor de jongste junioren is dat 140 gram en 24,8 cm. Echte wedstrijdfrisbees hebben niet alleen dat gewicht en formaat, maar zijn ook officieel goedgekeurd door de WFDF (World Flying Disc Federation) als officiële wedstrijdfrisbee. De Ultimate Discs die wij verkopen zijn van het merk Daredevil Discs uit Ottawa, Canada.

Ultimate (inter-)nationaal

Er zijn in meer dan 68 landen federaties of nationale bonden met frisbeeclubs voor ultimate. Deze frisbeesport wordt al gespeeld op world games en staat op de shortlist om olympisch te mogen worden. Naast nationale en internationale competities zijn er tal van losse toernooien. Omdat de “Spirit of the Game” de frisbeesporters wereldwijd met elkaar verbind, zie je dat de sfeer op toernooien wereldwijd vergelijkbaar is. Ultimate is één van de snelst groeiende sporten ter wereld.

De Nederlandse Frisbee Bond heeft ongeveer 1500 leden verdeeld over 30 verenigingen en bestaat sinds 1979. De Belgian Ultimate Federatie had in 2015 1500 leden verdeeld over 26 clubs.

Jeugdcompetitie in Nederland

Nederland heeft een zeer goed georganiseerde jeugdcompetitie. De eerste stappen daartoe werden in 2005 gezet door Hans Krens, tevens de man achter frisbeewinkel.nl. Hij trainde eigenhandig de eerste jeugdclubs en richtte de eerste jeugdcompetities in. Sindsdien zijn meer en meer mensen bij betrokken geraakt. In 2018, meer dan 10 jaar later zijn er in Nederland 10 verenigingen waar je als jeugdspeler terecht kunt. Er zijn nationale teams in de U17 en de U20 en de U20 dames zijn al een keer Europees kampioen. Er zijn ook een aantal junioren van de eerste lichting die momenteel in Amerika spelen in de professionele league en zelf trainer zijn. De frisbeesport heeft in Nederland momenteel de wind mee en er worden ook steeds meer internationale toernooien in Nederland georganiseerd.