Disc Golf, in Nederland ook weleens “frisbeegolf” genoemd, is een individuele wedstrijdsport die internationaal op alle niveaus en bijna overal kan worden beoefend. De kracht van de sport is de enorme toegankelijkheid. In openbare parken kan je gaan spelen en met één frisbee kun je al een begin maken. Door te spelen oefen je je vaardigheden en al snel loop je iedere pauze buiten met een tas vol met verschillende frisbees. Je ontwikkelt daarbij je eigen voorkeuren voor de frisbees waar je mee speelt. Die verschillen in vorm, gewicht en het plastic waar ze van zijn gemaakt.

Disc Golf komt van origine uit Amerika en is daar nog steeds erg populair. Ook in Australie, Nieuw Zeeland en Finland is het erg bekend. In Finland zijn meer dan 1000 DiscGolfParks en de disc golf frisbees zijn bij bijna iedere supermarkt verkrijgbaar.

Vanaf een jaar of 8 kun je Disc Golf al leren spelen. Om te spelen heb je een discgolf frisbee nodig. De regels leer je spelenderwijs. Het doel is vrij eenvoudig: Een disc golf hole voltooien in zo min mogelijk worpen. Het doel is een zogenaamde polehole, een officieel goedgekeurd discgolf doel. Die poleholes zijn ook verkrijgbaar in een opklapbare vorm: makkelijk mee te nemen, zodat je op vakantie ook kunt disc golfen.

Disc golf is leuk om te spelen voor iedereen! In Nederland zijn discgolfparks te vinden in Nieuwegein, Rotterdam, Amsterdam, Schoorl, Hoogeveen, Groningen en Arnhem. Wilt u een professionele disc golf baan aanleggen, kijk dan op www.discgolfpark.net of op Discgolfpark benelux op facebook.

Wat is Disc Golf

De gebruikte frisbees voor Disc Golf

Disc Golf kun je al spelen met één frisbee. Maar als je beter leert gooien zul je ontdekken dat frisbees voor verschillende doeleinden een beter resultaat oplevert. Een putter voor dichtbij, een Midrange voor de approach, een Fairway driver voor gecontroleerde verdere worpen en een distance driver voor allerverste worpen. Binnen die categorien bepaalt de vorm van de rand en de bovenkant wat die frisbee wil doen in de lucht. Sommige dirvers gaan direct naar rechts, andere gaan direct naar links en weer anderen kun je vlak en strak gooien. Een geoefende werper kan uit één frisbee heel veel verschillende worpen halen en kiest – afhankelijk van terrein, windsnelheid en windrichting – een frisbee uit zijn tas om die bepaalde worp mee te gooien.

Om goed te leren begrijpen hoe dit werkt, kun je je verdiepen in de zogenaamde “flight numbers” van de frisbees die er zijn. In het begin raden wij dit echter af. Het lijkt daardoor namelijk alsof je voor ieder apart doel weer een aparte frisbee nodig hebt, en dat is echt niet het geval. Wij adviseren om het aantal frisbee in het begin te beperken en met die frisbees ook echt goed te leren gooien. Je kunt bij ons langskomen voor persoonlijk advies en informatie.

Wil je meer weten over speed, glide, turn en fade, lees dan deze informatie

Er zijn erg veel verschillende soorten disc golf frisbees. Er zijn zelfs speciale tassen voor. Frisbeewinkel verkoopt alleen de allerbeste merken die alles leveren wat je nodig hebt. Absolute topmerken die op een ordentelijke manier zaken doen.

Hoe werkt een permanent DiscGolfPark?

In steeds meer steden kun je Disc Golf in openbare parken spelen. Er staan vaste doelen in het park, er liggen Tee-off’s er staat (als men het goed heeft aangepakt) informatieve bebording bij. Op die borden kun je lezen waar de holes liggen, wat de parscores zijn, etc, etc. Het geheel is idealiter ontworpen door een professionele course designer. Die zorgt ervoor dat het parcours leuk is en blijft om te spelen, veilig kan worden gespeeld en in goede samenhang met de omgeving iets bijdraagt aan het gebruik van het park.

Als het goed is aangelegd, voegt een DiscGolfPark een functie toe aan de openbare ruimte die geen schade doet aan de omgeving en geen afbreuk doet aan het overige gebruik van het park. Een openbare sportvoorziening die gespeeld kan worden door alle leeftijden.

Een DiscGolfPark wordt ontworpen met een bepaalde doelgroep in gedachten. Een parcours voor de professionele wedstrijdspelers is iets anders dan een parcours voor mensen uit de wijk. Een goede keuze maken is bepalend voor succes.

Huur daarom een goede partij in voor advies en onderzoek, voordat je als gemeente beslist om een DiscGolfPark aan te leggen. Als frisbeewinkel adviseren we DiscGolfPark Benelux (te vinden op facebook). Zij zijn marktleider op dit gebied, stellen zich onafhankelijk op en hebben ruime ervaring.

Disc Golf target

Een tijdelijk disc golf parcours aanleggen

Als je op een bepaalde lokatie een keer een disc golf parcours wilt spelen, dan kun je het beste iemand inhuren die de materialen (frisbees en doelen) komt neerzetten en wat instructie geeft. Omdat iedereen het spelen kan, is het leuk om te doen met de bedrijfsvereniging of familie! Heb je daarin interesse, dan raden wij www.frisbeeclinics.nl aan. Zij doen dit dagelijks, en op een erg leuke spontane manier.

Wil je Disc Golf toevoegen aan de activiteiten die je aanbiedt? Dan zijn er verschillende mogelijkheden, waarover we je graag adviseren. Maak een afspraak bij Hans van frisbeewinkel in Laren GLD, dan laat hij je alle mogelijkheden zien. info@frisbeewinkel.nl. Advies over de manier waarop je dat organiseren kunt hoort bij de service.