Als afgestudeerd milieukundige is de oprichter van Frisbeewinkel.nl, Hans Krens zich ervan bewust dat ook Frisbeewinkel een invloed heeft op zijn omgeving. Op de volgende aspecten van de bedrijfsvoering van Frisbeewinkel denken we na over milieu & duurzaamheid.

Relaties met toeleveranciers

Wij kiezen voor bedrijven waarvan we met enige zekerheid kunnen stellen dat ze op een verantwoorde manier omgaan met hun omgeving. Zo hebben we in het verleden de relatie met een toeleverancier uit Texas beëindigd, toen hij vertelde over de ‘goedkope mexicanen’ die hij inhuurde voor klusjes.

Niet alles kunnen we weten, maar we gaan in ieder geval nooit voor snel gewin en bouwen een relatie op met onze toeleveranciers en afnemers, waardoor we milieu-aspecten onder de aandacht kunnen brengen.

Hans Krens - Frisbeewinkel.nl

Inkoop en bulktransport

Onze leveranciers zitten ver weg. De frisbees moeten daarom worden getransporteerd over grote afstand. Het is verleidelijk om dat via het vliegtuig te doen, want dan zijn de spullen er eerder. De kosten zijn ook niet veel hoger dan met zeetransport, maar dat komt – zo weet ieder goed nadenkend mens – doordat Kerosine niet wordt belast. De werkelijke prijs die we betalen voor luchttransport is een enorme bult aan CO2-uitstoot.
Zeetransport is natuurlijk ook verre van schoon. Wel is er steeds meer aandacht voor de stookole-problematiek en CO2 uitstoot van zeetransport. Wij kiezen voor zeetransport, ondanks dat we langer moeten wachten op onze voorraad. Dus soms zijn producten uitverkocht, omdat ze onderweg zijn. Dat is dan maar zo, maar we vervuilen de planeet iets minder.

Ons transportbedrijf ontvangt van ons ieder jaar een e-mail waarin we aangeven dat we graag iets meer voor transport zouden betalen als ze zeilen op hun scheepsvloot zouden monteren en dat soort dingen.

Productkeuze

Frisbees worden gemaakt van plastic. En plastic is gemaakt van aardolie. In de toekomst moeten we daarvan af, maar voor frisbees zijn er nog geen alternatieven. Wij kiezen er tot die tijd voor om frisbees te verkopen die gemaakt zijn van plastics die niet te snel uitharden (thermoplasten verliezen) en bovendien in het gras of in de sloot kunnen blijven liggen totdat ze na drie jaar weer gevonden worden. En dan zijn ze gewoon weer te gebruiken als frisbee. Wij verkopen geen promotie/frisbees en wegwerpfrisbees (leuke term).
Wij doen geen consessie aan deze kwaliteitseisen. En als een frisbee dan toch aan het einde van zijn leven is, dan moet hij recyclebaar zijn en dus van 100% PE zijn gemaakt.

Inpakken en verzenden

Van ons is bekend dat de paketjes die we versturen er niet altijd zo gelikt uitzien als die van de grote webshops. Wij hergebruiken namelijk zoveel als mogelijk en dat geldt ook voor dozen, enveloppen en verpakkingsmaterialen. Wij kopen daardoor helamaal geen losse noppenfolie of trek folie, maar hergebruiken wat wij binnen krijgen. Piepschuim vlokken dat soort dingen gebruiken wij uit principe niet.

Dus als u een pakketje ontvangt met papieren en plastic hergebruikte proppen erin en het pakket ziet er niet superstrak uit, dan komt het waarschijnlijk van ons.

Ons eigen afval

Ons eigen afval scheiden we. Composteerbaar materiaal composteren wij zelf. Etensresten gaan in de groene bak, plastics worden gerycycled als product, of anders als materiaal. Plastic afval gaat in de oranje container. Dozen hergebruiken we als doos en als dat niet kan, dan gebruiken wij het karton in de tuin. Als dat niet kan, dan bieden we het aan bij de papier recycling.