Wat is een goede hondenfrisbee?

Een goede hondenfrisbee zoekt een balans tussen een aantal eigenschappen. Hij is flexibel genoeg zodat de hond bij het grijpen van de frisbee zijn mond, tandvlees en tong niet verwond. Ook als de frisbee breekt, mogen er geen harde of scherpe randen ontstaan. Aan de andere kant moet de frisbee ook weer niet zo flexibel zijn dat er niet mee te gooien is.  

Deze balans hangt ook af van wat je met jouw frisbee van plan bent: een freestyle-speler gooit geen grote afstanden en kan met een flexibele, lichtgewicht variant makkelijker uit de voeten dan iemand die vooral distance speelt.

De vorm van een goede hondenfrisbee past bij de vorm van de bek van de hond, zodat de frisbee niet teveel kantelt in de bek. Een kantelende frisbee kan de tong of het tandvlees van de hond beschadigen.  
Als laatste wordt bij de productie getracht een goede aerodynamische vorm te bereiken die met voldoende spin stabiel vliegt. De plek waar de bovenkant van de frisbee in de rand overgaat is vaak iets dikker, omdat dat de plek is waar de beet van de hond het snelst schade doet. De rand van de frisbee biedt grip voor zowel de werper als de hond, maar vuil moet wel gemakkelijk te verwijderen zijn. Teveel vuil aan de frisbee kan nadelig zijn voor de tanden van je hond. 

 

Goed om te weten: Bijtbestendige frisbees drijven nooit in water, niet bijtbestendige frisbees drijven bijna altijd in water.

 

Tips en veelgestelde vragen

 • Wil je het eens proberen en niet te veel betalen?
  Kies dan voor iets standaards, niet noodzakelijkerwijs bijtvast. C.S. Standaard pup of groot, Sonic, Air, Xtra Distance of Xtra Freestylezijn allen betaalbare discs om een keer te proberen;
   
 • Welke frisbees heb je nodig? 

Er zijn veel goede hondenfrisbees verkrijgbaar. Ze passen in de bek van de hond, zijn rigide genoeg om mee te gooien, maar toch flexibel genoeg om een beetje mee te geven als de hond erin bijt.

Je kiest een dogfrisbee in eerste instantie op het formaat van je hond: Pup frisbees of Atoms voor kleine rassen, Supersonics of Sonics voor de middelmatig grote rassen of frisbees met een diameter tussen 22,5 en 24 cm voor de grote rassen.  
Binnen al deze formaten heb je de keuze tussen bijtbestendige (duurdere) of niet-bijtbestendige hondenfrisbees (goedkoper).  
Let op: Bijtbestendige frisbees drijven nooit in water.

Het is verstandig om altijd met meer dan één frisbee te beginnen. De meeste mensen gooien de frisbee meteen ver. De hond kan het vangen nog niet goed inschatten en er is veel risico op blessures. 

Competitiespelers hebben diverse frisbees voor verschillende omstandigheden en spelvormen, en hebben er vaak meerdere van verschillende kleuren, voor bijvoorbeeld zonnig weer of de winterdag (honden hebben meer contrast nodig dan wij).

Lichter gewicht frisbees zijn geschikter voor vingervlugheid bij freestyle. Gebruik een iets zwaardere frisbee voor distance of als je tegenwind hebt. Een bijtbestendige hondenfrisbee voor een jonge hond die graag dingen sloopt of juist een goedkopere disc om uit te vinden of de hond en jij het leuk vinden. Alle keuzes zijn gerechtvaardigd.

Als laatste speelt jouw persoonlijke voorkeur een rol. Het formaat en gewicht hebben invloed op de hanteerbaarheid voor jou als handler. Natuurlijk is het ook zo dat alles went. Goede gooiers kunnen met bijna alles uit de voeten, maar moeten wel schakelen als ze de frisbees veranderen.


 

 • Wil je uitzoeken waar je goed mee gooien kunt?
  Probeer dan eerst twee of drie verschillende formaten uit. Als je daarmee speelt, vul je die ene goede op een later tijdstip aan met een aantal van hetzelfde type. De rest speel je kapot of gebruik je als drinkbak of planten-onderzetter in het raamkozijn. 
 • Is je hond een sloper?
  Koop dan een bijtbestendige dogfrisbee. Afhankelijk van de stand van de tanden van de hond, de manier waarop hij bijt en trekt zijn de Jawz, Super Hero, Eurablend of Z-discs of Fang-X geschikt. Wij hebben de indruk dat de Jawz bij de meeste honden iets bijtbestendiger is dan de Super Hero. De meeste mensen gooien echter lekkerder met de Super Hero of de Supersonic. 
 • Wil je een frisbee die drijft in water?
  Kies dan niet voor een bijtbestendige. Bijtbestendige frisbees zinken namelijk altijd in water. 
 • Bijtbestendige discszijn altijd zwaarder en zinken in water. De meeste mensen gooien er wel gemakkelijker lange afstanden mee dan met standaard discs. Ze zijn namelijk iets zwaarder, waardoor ze iets meer spin aan kunnen.  
  De term bijtbestendig is wel een beetje verwarrend, want niets is onverwoestbaar. Uiteindelijk gaat alles kapot, maar ze zijn zowel flexibel als super stevig. Van een bijtbestendige frisbee heb je dus het langst plezier. Laat hem niet bij de hond liggen zodat hij eraan kan gaan liggen knagen. Ze zijn relatief duur zijn en blijven niet drijven in water.  
  Bekende bijtvaste hondenfrisbees zijn de JawzFang-X, Eurablend en SuperHero.
 • Wil je een dog-frisbee die goed gooit?
  Sommige mensen gooien goed met een lichtgewicht disc, anderen met een zwaardere, bijtbestendige. Voor de meeste mensen geldt dat een stevige (rigide) en iets zwaardere disc beter is dan een lichtgewicht of erg flexibele disc. Er zijn echter gooiers die zweren bij dat laatste, dus het is en blijft een persoonlijke keuze.
 • Hoe herken je slechte hondenfrisbees

Slechte hondenfrisbees herken je vooral aan het materiaalgebruik. PVC frisbees bijvoorbeeld zijn bros en niet buigzaam. Ze leveren risico op voor het beschadigen van de bek van je hond. Bovendien kost het veel CO2 om te maken, gaan ze snel kapot en zijn ze moeilijker recyclebaar. Van PVC moet je geen frisbees maken, maar rioolbuizen!

Rubberen frisbees of ‘dogobies’ zijn te verleidelijk om in te gaan kauwen en zijn te slap om goed mee te kunnen gooien. Veel te kwetsbaar, duur en bovendien is de productie van dit materiaal erg slecht voor het milieu.

Maar er zijn gelukkig ook veel goede hondenfrisbees. Waarschijnlijk zijn er meerdere types frisbees geschikt voor jou en je hond. Welke keuze jij maakt hangt af van waar jij het zwaartepunt legt in je afwegingen en waar je hem voor gebruikt. 

 

Gewicht en formaat

Over het algemeen geldt dat het formaat van je hond zich verhoudt tot het formaat van de frisbee die je nodig hebt. Formaten frisbees van groot naar klein

Groot:
235 mm: Superhero, Superstar, Super Aero, AirXtra Distance em Xtra Freestyle. 
226 mm: Hyperflite Jawz, C.S. Standard DogfrisbeeSoflite of Frostbite. 

Middelgroot: 
215 mm: Supersonic Taffy, Supersonic Candy en Sonic.

Klein: 
185 mm: Hero Super Atom 
182 mm: Hyperflite pup discs: Jawz pup, Competitie standard pup, Soflite pup en Frostbite pup

Nog kleiner: Macro en Nano discs, zowel verkrijgbaar in jawz (bijtbestendig) als standaard plastic

Het formaat en gewicht hebben invloed op de stabiliteit in de lucht en de hoeveelheid power die je erin kunt leggen (afstand gooien). Grote zware discs kunnen meer power aan dan kleine, lichtgewicht discs. Een zwaardere disc helpt enorm in winderige omstandigheden. Een disc wordt zwaarder als er meer materiaal in zit (grote frisbees zijn dus zwaarder), maar ook door de bijtbestendigheid van de disc. Hoe bijtbestendiger de frisbee des te zwaarder hij is.