Dog Frisbee: Omgang met de Hond en de frisbee 

Iedere hond kan op zijn manier plezier beleven aan de frisbee. Maar wil je de hond laten rennen en de frisbee laten vangen, of zelfs dogfrisbee competitie spelen, dan heb je een hond nodig die snel, lenig, explosief, gretig en leergierig is. Bovendien fysiek in staat om de sport te spelen en vol te houden. Je kunt je voorstellen dat honden die moeilijk ademhalen (bijvoorbeeld mopshondjes), erg zwaar gebouwd zijn of lange ruggen hebben (bijvoorbeeld teckels) het niet erg lang kunnen volhouden of sneller geblesseerd raken.

In dog frisbee competities zie je allerlei honden, maar vooral de Australian Shepherd is populair. Plezier maken kan echter natuurlijk met iedere hond. Welke frisbee je moet kiezen voor welke hond, kun je hier lezen. 

Een hond afleren om te bijten

Bijten heeft te maken met prooidrift, bijtinhibitie, ras, hoe wild je speelt, opgekropte energie en de vorm van de kaken. Dit is slechts beperkt te trainen. De hond kan er tijdens het spel niet bewust mee omgaan en heeft daar ook geen tijd voor.

Daarom is rustig, beheers aanleren en spelen met goede frisbees zo belangrijk. Bij honden die problemen hebben kun je de clicker inzetten om de hond te belonen voor het gedrag dat hij op dat moment goed aanbiedt. Daarmee heb je hogere kans van slagen. Met de clicker kun je timen en het gedrag goed verankeren bij de hond.

Langer plezier hebben van je frisbees

Er zijn manieren om langer plezier te hebben van je frisbees of om met goedkopere (niet-bijtbestendige frisbees) te kunnen spelen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een bijtbestendige disc totdat de hond zijn energie een beetje kwijt is. Daarna schakel je over op zwakkere, maar goedkopere frisbees.

Je kunt ook manieren verzinnen om de hond niet de tijd te geven om te bijten. Laat de frisbee bijvoorbeeld niet in de tuin of naast de mand liggen. Als hij dan niets te doen heeft, gaat hij eraan ‘werken’ en dan blijft er sneller niets van over.

Repareren van je hondenfrisbee

De tanden van je hond maken soms haaltjes aan je disc of bijten er tanden doorheen. Dat is helemaal niet erg, dit is zelfs een beetje bij te werken. Een vlam eronder houden of dopen in kokend water maakt het plastic zacht. Vervolgens kun je het een beetje terug drukken. Als dat is afgekoeld kun je scherpe randjes wegwerken met een vijl of schuurpapier. Let op: dit werkt alleen bij goede frisbees gemaakt van PE. Bij PVC of rubber gaat dat niet.