Een wedstrijdfrisbee voor Ultimate is hiervoor het allerbeste, ook voor recreatief gebruik. Maar wil je met de familie spelen, dan is het belangrijk om qua gewicht rekening te houden met de fysieke vermogens van de kinderen. Als volwassene kun je iedere goede kwaliteit frisbee gebruiken, al is een 175 grams ultimate disc het beste.

We adviseren de volgende discs voor de volgende leeftijden (variabel i.v.m. fysieke
ontwikkeling):
9-13: 140 grams ultimate disc (zoek op ‘junioren’)
7-11: DDC disc of een GUTS disc (die laatste als je wat ruwer speelt)
5-8: Sofflite

Kies in ieder geval altijd voor een disc die lang meegaat en gemaakt is van 100% PE. Dat blijft langer flexibel en is altijd een beetje buigbaar. Veel frisbees die je kado krijgt in de zomer, of voor slechts 3 euro als wedstrijdfrisbee worden verkocht zijn precies wat je voor 3 euro kunt verwachten: Rotzooi, breekbaar, gevaarlijk, veel te licht en slecht voor het milieu en het klimaat. Boycot samen met ons frisbees gemaakt van PVC!

Een goede frisbee is als een goede leren bal. Als je die goed gebruikt, dan kun je er meer dan 10 jaar plezier van hebben en daarna is het materiaal te recyclen.

Een frisbee hou je goed als je hem niet te warm, op een donkere plek opbergt. Door UV-licht hardt het plastic namelijk langzaam uit. Dat is een traag proces, maar een klassieker is dat je hem op de hoedenplank van je auto laat liggen. De hoge temperatuur en vooral het UV licht zal het materiaal snel bros en breekbaar maken.

Als een frisbee wat beschadigingen krijgt, dan kun je die repareren in veel gevallen. Je kunt scherpe randjes wegschuren, maar ook kun je haakjes en scherpe randjes verhitten boven een aansteker. Zodoende kun je het materiaal weer terug op zijn plek brengen.

Ook kan je een goede frisbee recht buigen als hij krom is geworden. Dat is een handigheidje: draai hem om zodat je in de holle kant kijkt. Draai hem dan rond totdat je voor en achter hetzelfde ‘dal’ ziet. Dan weet je welke twee kanten je naar elkaar moet brengen. Kwartslag draaien, buigen en dan is hij meteen weer recht. Voor de mensen zonder timmermansoog: Leg hem op een vlakke tafel, dan kun je het ook een beetje zien. In de toekomst gaan we er misschien nog eens een video over maken.

Wij hebben deze term in Nederland geïntroduceerd, maar de term is helaas niet beschermd. Dus zien we nu tal van bedrijven die hun ‘PVC rotzooi’ proberen te slijten met de term ‘wedstrijdfrisbee’. Laat je niet foppen!

Een wedstrijdfrisbee is namelijk goedgekeurd voor gebruik voor één of meerdere van de officiële frisbeesporten. Wereldwijd voeren een aantal instanties deze goedkeuringen uit. WFDF en UPA voor Ultimate, USDDG & UFO voor Dogfrisbee en PDGA voor Disc Golf. UPA goedgekeurde discs zijn automatisch goedgekeurd door de WFDF. WFDF goedgekeurde discs zijn automatisch goedgekeurd door de PDGA. Voor de Kreks: Je mag dus Disc Golf spelen met een Ultimate schijf en een DDC schijf.

We hebben standaard kortingspakketten voor scholen samengesteld die we  verkopen in opdracht van de Nederlandse Frisbee Bond. Er zijn pakketten voor de middelbare school (bestaande uit hoofdzakelijk de 175 grams wedstrijdfrisbees. Er zijn ook pakketten voor basisscholen (die voornamelijk bestaan uit 140 grams juniorenfrisbees). Groep 7, 8 van de basisschool, maar ook de brugklas van de Middelbare kunnen daar goed mee overweg.

Niet alle standaard kortingspakketten zijn geschikt voor iedere situatie. Als je door ons een kortingspakket frisbees wilt laten samenstellen voor bijvoorbeeld sport- & speluitleen, dan kunnen we een speciale mix maken van frisbees die naderhand ook nog uit voorraad leverbaar zijn.

In les vormen is het goed om rekening te houden met één frisbee per twee personen. Dus als wij de leeftijden weten en het aantal kinderen waar je in de dagelijkse praktijk mee te maken hebt, dan weten we precies het aantal dat je nodig hebt.

Lees ook het stukje hierboven over: Welke frisbee voor welke leeftijd. Wil je advies? Stuur ons een mail, we helpen je graag.

Er zijn verschillende manieren om frisbee op school aan te bieden. Meestal is het enthousiasme van de docent het belangrijkste. Je kunt mensen van een frisbeevereniging uitnodigen, die graag reclame maken voor hun frisbeevereniging. Hou er wel rekening mee dat een frisbeeclub zich meestal concentreert op een specifieke frisbeesport. De inhoud van de les wordt dus meteen ‘beperkt en bepaald’. Een brede, toegankelijke aanpak op maat is altijd beter.

Hou ook rekening met dingen als lesgeefbevoegdheid en verdiep je in de methode die de lesgever gebruikt. Frisbee lesgeven is namelijk een vak en moet veilig gebeuren. Wij hebben op dit gebied goede, maar helaas ook zeer slechte ervaringen.

Wil je zeker weten dat je frisbeeles leuk en veilig wordt? Huur dan een frisbeeprofessional in. Voor sportklassen of een sportdag is hier meestal makkelijk een budget voor te vinden. Maar als je ze voor wat meer uren laat komen, zijn de kosten per groep te overzien. www.frisbeeclinics.nl is verreweg de beste organisatie op dit gebied. Ze komen graag een dagje langs om de klassen een eerste introductie te geven. En ze kunnen dan aan het begin van de avond de docenten zelf instrueren wat de komende weken te gaan doen in de klas.

Frisbeeclinics.nl verzorgt namelijk ook cursussen voor docenten en sportdocenten. Een dergelijke cursus geeft je een eerste enthousiaste aanzet en maakt je bekend met de lesmethodiek en de gebruikte materialen. Zodoende kom je beslagen ten ijs, en kun je de frisbeesport leuk en veilig aanleren.

Wij raden Frisbeeclinics aan, omdat zij hard blijven doorwerken om hun frisbee lesmethodieken steeds verder te verfijnen, specifiek voor bepaalde leeftijdsgroepen. Hun cursussen zijn CRKBO goedgekeurd (registerleraar) en hun opleidingen worden zeer positief beoordeeld door de deelnemers (veelal docenten).

Deze vraag krijgen wij erg vaak. Het is natuurlijk te gek om ver uit elkaar te staan en naar elkaar over te gooien. Wij antwoorden dan altijd: Hoe goed kun je gooien?

Het punt is namelijk dat frisbees die erg ver kunnen vliegen, meestal niet zijn bedoeld om te vangen. Bovendien gooien ze erg moeilijk (hoe meer speed, des te meer vaardigheid is benodigd). Een beginner kan dus helemaal niet ver gooien met de allersnelste frisbee ter wereld en gooit zijn maximum afstanden met een Aerobie. En een Disc Gof Professional komt helemaal iet ver met een Aerobie.

Een paar discs in relatie tot gooi-afstand:

Wedstrijdfrisbees Ultimate: Deze frisbees zijn bedoeld om mee over te gooien, dus kunnen ook veilig gevangen worden. Na een beetje oefening haal je de 30 of 40 meter daarmee wel, en je kunt verschillende bogen gooien, omdat de frisbee stabiel in de lucht blijft hangen. Om over te gooien raden we deze frisbee aan (zie ook: welke frisbee raden jullie aan voor welke leeftijd).Een geoefende frisbeespeler haalt de 80 meter met een wedstrijdfrisbee.

Discgolf frisbees: discgolf frisbees zijn niet bedoeld om te vangen en vereisen een goed ontwikkelde werptechniek. We raden je nadrukkelijk af om hiermee in het park over te gooien, want je kunt je hand blesseren en bovendien kan het gevaar opleveren voor anderen. Vooral een distance driver heeft een scherpe vorm en is vaak stevig. Die wil je niet tegen iemands hoofd gooien. Maar als je de ruimte hebt en er verstandig mee omgaat, dan is het fantastisch. De frisbees die geschikt zijn om ver mee te gooien (zogenaamde distance drivers) zijn erg plat en alleen geschikt voor de geoefende werper. Laat je over aanschaf van een goede disc golf driver adviseren, het is een hele wetenschap om een distance driver uit te zoeken die aansluit op je vaardigheden.

De meest bekende worpen zijn de backhand, de forehand en de overhead (hammer). Maar in principe geldt alleen dat je een frisbee spin moet geven en een ‘angle of release’. Hoe je hem vasthoudt, is dus nit voorgeschreven. Prober dus gewoon iets, en kijk wat het resultaat is.

Andere bekende worpen zijn: Thumber Backhand, Thumber forehand, Scoober, Butterfly, Inside-Out forehand & backhand, Outside-In forehand & backhand en nog veel, veel meer. Maar het belangrijkste is: gef de disc spin, dan doet hij het vliegen zelf.

In Disc Golf is de keuze zo groot, dat er vaak meerdere putters ‘geschikt’ zijn. We gaan hier op andere plekken op deze website verder op in, maar grofweg geldt een streefgewicht als volgt:

kleine kinderen / kinderen: tot 150, max 160 grams
minder explosief / dames: tot max 165-170 gram
krachtig: tot 175 gram (voor midranges soms zelfs 180 gram)

Voor een putter adviseren wij altijd om de disc te voelen. Voelt een disc lekker aan, dan heb je een goede te pakken. Je leert er gaanddeweg mee werken. Hiervan kunnen we ook een inschatting maken. Ben je groot, zwaar en stevig en heb je grote vingers, dan dan kom je voor de putter vaak uit op dik en stevig.

Voor een Midrange geldt hetzelfde. In het begin raden we af om voor teveel fade te gaan. Dus discs speed 4 of 5 met een fade van 0 of 1 zijn uitstekend.

Voor een fairway driver (speed 6, 7 of 8) geldt dat je naar de turn moet kijken in het begin. Ervaren gooiers willen daar over het algemeen niet te hoge negatieve getallen zien (0 of -1). Maar als beginner gaat het vaak beter als je voor een turn van -2, -3 of zelfs -4 gaat. Maar als je fanatiek en sportief bent en je houdt van een uitdaging, kies dan direct voor een disc met een turn van 0 of -1. Meestal verkiezen beginnende Disc Golfers hun fairway driver in een iets lichter gewicht dan hierboven vermeldt.

Meestal voelt flexibeler plastic voor de drivers fijner aan voor beginners. Maar het is duurder en drivers raak je sneller kwijt. Dus dat is zuiver een kosten-afweging.

Distance drivers en Extreme distance drivers ga je als beginner liever gewoon maar uit de weg, tenzij in een erg licht gewicht.

Adviseren doen we graag. Als je ons een e-mail stuurt, dan nemen we graag de tijd voor je. Langskomen kan ook, maar maak wel eerst een afspraak

Verzendkosten worden door de website gegenereerd op basis van het gewicht en het formaat van de zending, evenals natuurlijk je adres.

Er zijn verschillende merken die frisbees maken voor de verschillende frisbeesporten. Sommige merken proberen op prijs te concurreren, anderen bieden gewoon absolute kwaliteit. Er zijn merken die de keuze een beetje proberen te beperken (vooral in Disc Golf), maar op termijn zie je altijd dat ze toch steeds weer met nieuwe discs uitkomen. Je kunt namelijk eindeloos varieren met het ontwerp van een frisbee.

Wij kiezen voor gevestigde merknamen met een superhoge kwaliteit. We willen namelijk de frisbee wedstrijdsporten op een goede manier presenteren, en dat kan alleen als je met de beste frisbees werkt. Alle producten die we verkopen gaan bij normaal gebruik erg lang mee, en dat is beter voor het milieu en je portemonnee. Merken die consessies doen aan kwaliteit komen er dus bij ons niet in.

De merken die wij verkopen hebben een zodanig breed assortiment, dat alles wat je maar met een frisbee zou willen doen, te doen is met de frisbees die wij verkopen

Als je zelf een Disc Golf parcours wilt aanleggen (permanent of tijdelijk), neem dan voor advies contact op, en leg ons uit wat je plannen zijn (doelgroep, lokatie, omvang van de groep, etc). Dan leveren wij je een gratis advies op maat. Tenzij het gaat om een uitgebreid vooronderzoek voor de aanleg van bijvoorbeeld een DiscGolfPark is dat advies altijd gratis.

We hebben enorm veel ervaring op dit gebied, en kunnen alle benodigdheden uit voorraad leveren. Je kunt ook een afspraak maken met ons (Laren Gelderland), dan kunnen we u hier alles laten zien en kunt u hier uw keuze maken.

Er zijn verschillende oplossingen voor verschillende omstandigheden:

Volledig mobiel (opklapbare frisbeedoelen)
Semi-Permanent (stalen doel, los op voet, om éém seoizoen te laten staan)
Permanent (permanent geinstalleerde professionele Disc Golf doelen)
Verwijderbaar Permanent (Permanent geinstalleerd Disc Golf Doel, maar met een verwijderbare module eronder, voor parken waar soms ruimte moet worden gemaakt voor een evenement)

De laatste twee installeren we vaak gecombineerd met de aanleg van een DiscGolfPark. DiscGolfPark is een kant en klaar Disc Golf concept dat voldoet aan de allerhoogste eisen (kwaliteit en veiligheid). Wij leveren u een professionele ontwerper die alles voor u verzorgt voor de permanente setup:

De Pre-scan en het vooronderzoek;
Het parcours ontwerp (course design);
De funderingen en de frisbeetargets;
De teepads;
Informatieve bebording.

In Nederland en Belgie hebben we inmiddels ruime ervaring (Nieuwegein, Hoogeveen, Amsterdam, Arnhem, Zoetermeer, Hechtel Eksel en Berendrode). We hebben professionele Disc Golf Course designers opgeleid die u alles uit kunnen leggen en instaan voor kwaliteit en veiligheid. Meer informatie over het DiscGolfPark concept: www.discgolfpark.com. Maak gerust een afspraak om langs te komen.

Als je Disc Golf wilt gebruiken op meerdere lokaties, dan kom je vaak uit op opklapbare doelen. Wij hebben die in ruime mate op voorraad. Ook tassen en discs hebben we in ruime mate op voorraad en we garanderen ook dat we dat over een half jaar nog steeds hebben (om je voorraad frisbees aan te kunnen vullen met hetzelfde type of kleur).

Als u producten bij ons bestelt, dan geven wij u gratis advies over het organiseren van uw activiteit, zodat u het op een goede en veilige manier kunt aanbieden. Er zijn kortingen mogelijk voor grotere aantallen.

Als je verder wilt verdiepen in het organiseren van Disc Golf, overweeg dan naast het aanschaffen van goede spullen een clinic voor de medewerkers. Omdat wij nauw samenwerken met www.frisbeeclinics.nl kunnen we de levering van de spullen vaak afstemmen op het moment dat u een frisbeeworkshop bij hen heeft geboekt.

Nee. Dat is een advies wat je misschien niet van ons zou verwachten (want we verkopen je graag alle discs die we hebben natuurlijk). Maar met één frisbee kun je Disc Golf al heel leuk spelen. Voordeel is dat je die disc ook heel goed leert kennen en er veel mee leert doen.

Wel belangrijk bij deze aanpak is dat je dan een veelzijdige disc neemt. Een putter met speed 1 is te langzaam en met een fairway driver met speed 6 kun je niet putten. Je komt dan dus uit op een disc met een speed van 4,5 en een turn en fade van bijna 0. Wombat, Wedge, Spider of Skeeter bijvoorbeeld. Verwacht je dat je je arsenaal op basis van die disc in de toekomst gaat uitbreiden, neem dan in eerste instantie een putter speed 2. Want dan kun je later beslissen of je een Midrange en een fairway driver erbij neemt, of slechts één van de twee.

Kom gerust langs bij ons warenhuis, we nemen graag de tijd voor je voor een persoonlijk advies. Dat persoonlijk advies kan ook starten per e-mail als je wilt. Het kan zijn dat je lekker gooit met een bepaald type schijf, en dat je iets wilt dat er op lijkt. Of dat je te ver weg woont om langs te komen, maar  een beetje kunt vertellen wie je bent en hoe sportief je bent. Wij kunnen je met onze kennis en ervaring een keus helpen maken.

Je kunt op de volgende manieren bij ons betalen:

Normale bankoverschrijving;
Paypal;
IDEAL;
Cash bij afhalen op één van onze vestigingen.

Frisbees bedrukken we op verschillende manieren. De ene techniek is geschikt voor grotere aantallen, duurt lang en is goedkoper, de andere is sneller en duurder, maar geeft meer mogelijkheden in het ontwerp.Ten eerste op de ouderwetse manier met een drukplaat die een drager met en plastic kleur onder druk en hoge temperatruur vast smelt aan de frisbee. Die plaat moet speciaal worden gemaakt en productie vind plaats in Canada. De levertijd is daardoor lang of het transport kost veel geld. Maar bij hogere aantallen is het financieel de moeite waard. Wat betreft ontwerp zit je met deze techniek wel vast aan: lijnenwerk (geen aaneengesloten oppervlak groter dan 2 vierkante centimeter, niet meer dan 2 kleuren in het ontwerp en afstand tussen de kleuren van 2 mm.

Sinds 2020 bedrukken we in house gebruikmakend van een speciale UV printer. We kunnen daardoor ieder gewenst ontwerp full color op het vlakke deel van en frisbee bedrukken. De kosten lopen dan op tot 30 euro per schijf, maar je hebt wel een unieke disc die in een paar dagen kan worden geleverd. Leuk voor een trouwend frisbeestel of zoiets.

Nee. Onze doelstellingen als het gaat om milieu en klimaat laten dit niet toe. Wij leveren kwalitatieve wedstrijdfrisbees die lang meegaan en in het afvalstadium kunnen worden hergebruikt. Promotie frisbees zijn schadelijk voor onze sport en bovendien erg slecht voor het milieu en het klimaat.

Wij kunnen frisbees met korting leveren in grotere aantallen. Scholen komen in aanmerking voor het speciale kortingspakket, dat wij verzorgen in opdracht van de Nederlandse Frisbee Bond.

Als je zelf frisbees wilt verkopen in uw winkel of webshop en in aanmerking wilt komen voor de retailprijs, neem dan contact op voor een prijsopgave. Vertel duidelijk wie u bent, waar u gevestigd bent en wie u doelgroep is. Stuurt u ons bovendien de gebruikelijke gegevens. Wij leveren onder aantrekkelijke voorwaarden zonder dat u veel druk zult hebben van voorraadbeheer.

We brengen je graag in contact met bekende frisbeespelers in jouw omgeving. Pro actief kunnen we dat niet doen, en we gaan ook niet bijhouden wie daar specifiek toestemming voor heeft gegeven en wie niet. De AVG verbiedt dat bovendien. Maar als je ons daar specifiek om verzoekt, dan brengen we je graag in contact met een vereniging in de buurt. We werken momenteel aan een frisbeekaart van Nederland en Belgie, waarin alle verenigingen en parcoursen staan vermeld.

Ja, maar alleen als we daar ook een bijdrage kunnen leveren die ertoe doet. We komen dus niet om alleen een standplaats te vullen op je evenement en daarvoor af te rekenen. We willen het nadrukkelijk eerst met u hebben over de standplaats, de looproutes, het type publiek, de zakelijke deal die we aangaan en de fysieke ruimte die er is om mensen enthousiast te maken voor frisbee. Een gesloten portemonnee is daarbij voor ons een doel waar we naar streven.

Als afgestudeerd milieukundige is de oprichter van Frisbeewinkel.nl, Hans Krens zich ervan bewust dat ook Frisbeewinkel een invloed heeft op zijn omgeving. Op de volgende aspecten van de bedrijfsvoering van Frisbeewinkel denken we na over milieu & Duurzaamheid.

Relaties met toeleveranciers
Wij kiezen voor bedrijven waarvan we met enige zekerheid kunnen stellen dat ze op een verantwoorde manier omgaan met hun omgeving. Zo hebben we in het verleden de relatie met een toeleverancier uit Texas beiindigd, toen hij vertelde over de ‘goedkope mexicanen’ die hij inhuurde voor klusjes.

Maar niet alles kunnen we weten, maar wij gaan in ieder geval niet voor snel gewin en bouwen een relatie op met onze leveranciers waaar we dit soort asecten onder de aandacht kunnen brengen.

Inkoop en bulktransport
Onze leveranciers zitten ver weg. De frisbees moeten daarom worden getransporteerd over grote afstand. Het is verleidelijk om dat via het vliegtuig te doen, want dan zijn de spullen er eerder. De kosten zijn ook niet veel hoger dan met zeetransport, maar dat komt – zo weet ieder goed nadenkend mens – doordat Kerosine niet wordt belast. De werkelijke prijs die we betalen voor luchttransport is een enorme bult aan CO2-uitstoot.

Zeetransport is natuurlijk ook verre van schoon. Wel is er steeds meer aandacht voor de stookole-problematiek en CO2 uitstoot van zeetransport. Wij kiezen voor zeetransport, ondanks dat we langer moeten wachten op onze voorraad. Dus soms zijn producten uitverkocht, omdat ze onderweg zijn. Dat is dan maar zo, maar we vervuilen de planeet iets minder.

Ons transportbedrijf ontvangt van ons ieder jaar een e-mail waarin we aangeven dat we graag iets meer voor transport zouden betalen als ze zeilen op hun scheepsvloot zouden monteren en dat soort dingen.

Productkeuze
Frisbees worden gemaakt van plastic. En plastic is gemaakt van aardolie. In de toekomst moeten we daarvan af, maar voor frisbees zijn er nog geen alternatieven. Wij kiezen er tot die tijd voor om frisbees te verkopen die gemaakt zijn van plastics die niet te snel uitharden (thermoplasten verliezen) en bovendien in het gras of in de sloot kunnen blijven liggen totdat ze na drie jaar weer gevonden worden. En dan zijn ze gewoon weer te gebruiken als frisbee. Wij verkopen geen promotie/frisbees en wegwerpfrisbees (leuke term).

Wij doen geen consessie aan deze kwaliteitseisen. En als een frisbee dan toch aan het einde van zijn leven is, dan moet hij recyclebaar zijn en dus van 100% PE zijn gemaakt.

Inpakken en verzenden
Van ons is bekend dat de paketjes die we versturen er niet altijd zo gelikt uitzien als die van de grote webshops. Wij hergebruiken namelijk zoveel als mogelijk en dat geldt ook voor dozen, enveloppen en verpakkingsmaterialen. Wij kopen daardoor helamaal geen losse noppenfolie of trek folie, maar hergebruiken wat wij binnen krijgen. Piepschuim vlokken dat soort dingen gebruiken wij uit principe niet.

Dus als u een pakketje ontvangt met papieren en plastic hergebruikte proppen erin en het pakket ziet er niet superstrak uit, dan komt het waarschijnlijk van ons.

Ons eigen afval
Ons eigen afval scheiden we. Composteerbaar materiaal composteren wij zelf. Etensresten gaan in de groene bak, plastics worden gerycycled als product, of anders als materiaal. Plastic afval gaat in de oranje container. Dozen hergebruiken we als doos en als dat niet kan, dan gebruiken wij het karton in de tuin. Als dat niet kan, dan bieden we het aan aan de papier recycling.

FAQ frisbeewinkel.nl

Foto: Ron Kretschmann