Veel Gestelde Vragen over Frisbeesport

UPA goedgekeurde discs zijn automatisch goedgekeurd door de WFDF. WFDF goedgekeurde discs zijn automatisch goedgekeurd door de PDGA. Dat betekent in de praktijk dat je Disc Golf ook mag spelen met een Ultimate-schijf, met een junior ultimate frisbee, een DDC of een GUTS schijf.

Frisbeewinkel heeft de term ‘wedstrijdfrisbee’ in Nederland geïntroduceerd, maar de term is helaas niet beschermd. We zien nu tot onze teleurstelling dat een aantal bedrijven hun PVC rotzooi probeert te slijten door gebruik te maken van deze term. Laat je niet foppen!

Gooien en vangen: De frisbee die je nodig hebt hangt voornamelijk af van je leeftijd en deels van je motorische ontwikkeling. Hieronder een paar algemene tips, meer informatie vind je hier: welke frisbee heb je nodig voor ultimate frisbee?

Voor volwassenen geldt dat de 175 grams wedstrijdfrisbee voor Ultimate de beste frisbee is, waar je alle worpen mee kunt ontdekken.

Vanaf 11-13 jaar oud kun je daar ook al goed mee overweg, mits je niet te angstig bent of motorisch minder vaardig. Een iets lichtere frisbee (140 gram) is op deze leeftijd makkelijker te gooien, maar omdat de frisbee jarenlang meegaat raden wij toch eerder de 175 grams wedstrijdfrisbee voor Ultimate aan; daar heb je een aantal jaar later meer plezier van. Op deze omslag-leeftijd blijft het een persoonlijke afweging.

Voor kinderen tussen 7 en 11 jaar en families is een lichtere frisbee zoals de 140 grams junior disc van Daredevil geschikter. Omdat volwassenen daar ook goed mee overweg kunnen en deze wedstrijdfrisbee erg lang meegaat, is dit de ideale frisbee voor de familie. Hij past bovendien makkelijker in je tas dan een 175 grams disc. Een goede frisbee voor de familie dus.
In deze leeftijdscategorie zou je eventueel ook voor een nog lichtere en iets goedkopere frisbee kunnen gaan, zoals een Guts frisbee, DDC frisbee of zelfs een standaard dogfrisbee. Houd er wel rekening mee dat hoe lichter de frisbee is, des te windgevoeliger hij wordt. Overgooien op het strand wordt dan wat moeilijker. Lichtere schijven zijn wel goedkoper en voor op je speelveldje natuurlijk hartstikke leuk.

Als je jonger dan 9 jaar bent, dan is de Guts frisbee een heel goede en betaalbare optie, of kun je een standaard dogfrisbee nemen. Een DDC disc is iets gevoeliger en krijgt sneller scheurtjes als je hem ergens tegenaan gooit (wees er dus zuinig op!), maar vliegt eigenlijk het beste. Een hele goede voor kinderen vinden wij de zachte frisbee Sofflite.

Ben je 65+ en wil je frisbee ontdekken? Dan is er de optie van de frostie winterfrisbee, als variant op de 175 grams wedstrijdfrisbee. Maar bij kwetsbare handen en beperkte reactiesnelheid is het raadzaam om een lichtere of zelfs zachtere frisbee te kiezen, vanwege het risico van een frisbee in je gezicht of tegen je vingers. Volg dan de trap naar beneden vanaf 175 gram, 140 grams junioren (lichter), 120 gram Guts (nog lichter), 110 gram DDC, standaard dogfrisbee (85 -100 gram). En vergeet de sofflite frisbee niet. Ga in ieder geval NIET voor een foam frisbee.

Kijk hier voor de handige tabel voor alle gooi en vang frisbees.

Waar kan ik frisbee spelen?

Een frisbee overgooien kan overal, mits je wat ruimte hebt en je voorzichtig bent met omstanders. In het park, aan het strand en op de sportvelden zul je regelmatig een frisbee voorbij zien vliegen.

Voor het fanatiekere werk brengen we je op jouw verzoek graag in contact met bekende frisbeespelers in je omgeving. Proactief kunnen we dat helaas niet doen, want de AVG verbiedt dat.

We hebben de plaatsen waar je georganiseerd frisbee kunt spelen voor je samengevat op de Frisbeekaart van de Benelux. Hier kun je zelf bekijken waar frisbeeclubs en Disc Golf parcoursen te vinden zijn. Als je bij ons bestelt, voegen we deze kaart ook op papier toe aan de bestelling.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Welke worpen kun je met een frisbee?” tab_id=”1525263181985-34905f10-0736″][vc_column_text]De meest bekende worpen zijn backhand, forehand en overhead (ook wel ‘hammer’ genoemd uit het Engels). Er zijn nog tal van andere werpstijlen die je zelf kunt ontdekken. 

Wat een frisbee nodig heeft om te kunnen vliegen is ‘spin’. Je moet een frisbee dus laten draaien om hem te laten vliegen. Hoe harder hij draait, des te beter hij vliegt. Eén van de leuke dingen van frisbee is om hier creatief mee om te gaan. Probeer nieuwe manieren van gooien uit en ontdek wat het resultaat is. 

Andere bekende worpen zijn: thumber backhand, thumber forehand, scoober, butterfly, inside-out forehand & backhand, outside-in forehand & backhand.

Waarom vliegt een frisbee eigenlijk?Een frisbee vliegt omdat hij draait. Hoe meer ‘spin’ (hoe sneller de rotatie), des te meer controle je hebt en des te harder en verder je gooien kunt. Een frisbee die te weinig spin heeft, wankelt in de lucht. Een frisbee met veel spin houdt gedurende lange tijd zijn lijn in de vlucht. Je kunt dus eenvoudig zien of je op de goede weg bent als je leert gooien.

Voor Disc Golf discs specifiek geldt dat als je veel spin geeft, je dan met zwaardere, overstabielere frisbees kunt gaan gooien. De meeste beginners geven nog niet zo veel spin. Zij kiezen daarom meestal voor wat onderstabielere en wat lichtere frisbees. Deze hebben minder spin nodig om toch goed te kunnen vliegen.

Met welke frisbee kan ik ver gooien?Deze vraag krijgen we wel vaker. Het is natuurlijk te gek om ver uit elkaar te staan en naar elkaar over te gooien. Wij antwoorden dan altijd: hoe goed kun je gooien?

Het is namelijk zo dat frisbees die het verst kunnen vliegen niet gemaakt zijn om te vangen. Bovendien moet je een goede techniek en krachtige arm hebben om de snelheid te genereren die nodig is voor dergelijke snelle frisbees. Voor Disc Golf frisbees geldt: hoe meer speed een disc heeft, des te meer vaardigheid je nodig hebt. Een beginner kan dus helemaal niet ver gooien met de allersnelste frisbee ter wereld.

Wedstrijdfrisbees Ultimate: deze frisbees zijn bedoeld om mee over te gooien en kunnen dus ook veilig gevangen worden. Na een beetje oefening haal je een afstand van zo’n 30 tot 40 meter. Je kan hier verschillende bogen mee gooien, omdat de frisbee stabiel in de lucht blijft hangen. Een goed geoefende Ultimate speler haalt met een wedstrijdfrisbee zo’n 80 meter. Meer advies over gooien en vangen met een frisbee kan je hier lezen.

Disc Golf schijven: deze discs zijn niet bedoeld om te vangen en vereisen een goed ontwikkelde werptechniek. We raden je nadrukkelijk af om hier in het park mee naar elkaar over te gooien, want je kunt je hand blesseren bij het vangen. Daarnaast kan het gevaar opleveren voor anderen. Vooral een distance driver heeft een scherpe vorm en is stevig. Die wil je niet tegen iemands hoofd gooien.

Als je de ruimte hebt en er verstandig mee omgaat, dan zijn Disc Golf frisbees fantastisch. De frisbees die geschikt zijn om ver mee te gooien, zogenaamde fairway drivers en distance drivers, zijn erg plat en alleen geschikt voor de geoefende werper. Laat je over aanschaf van een goede Disc Golf driver adviseren, het is een hele wetenschap om een distance driver uit te zoeken die aansluit op je vaardigheden.

Ik wil Disc Golf ontdekken, moet ik dan een beginnersset met een paar discs kopen?

Je kunt zowel met één frisbee als met een setje beginnen. Afhankelijk van je budget en je doel kun je Disc Golf aanpakken hoe jij het wilt.

Onze startersartikelen tref je hier.

Met slechts één frisbee kun je al Disc Golf spelen. Het voordeel daarvan is dat je die disc ook goed leert kennen en er verschillende vormen mee leert gooien. Belangrijk bij deze aanpak is dat je dan een veelzijdige disc neemt; een putter met speed 1 is te langzaam en met een fairway driver met speed 5 of 6 kun je niet lekker putten. Je kom dan dus uit op een disc met een speed van 4 à 5 en een turn en fade van rond de 0. Denk aan bijvoorveeld de Wombat, Mako3, Wedge, Skeeter of Svea.

Verwacht je dat je je arsenaal op basis van die disc in de toekomst gaat uitbreiden, neem dan in eerste instantie een putter met speed 2: een Polar Bear, Beaver, Aviar of Reko. Dan kun je later beslissen of je een midrange en een fairway driver erbij neemt, of slechts één van de twee.

Kom gerust langs bij ons warenhuis, we nemen graag de tijd voor je om persoonlijk advies te geven. Dat persoonlijk advies kan natuurlijk ook via e-mail. Het kan zijn dat je lekker gooit met een bepaald type schijf en dat je iets wilt dat er op lijkt. Of dat je iets zoekt dat bij jouw mate van sportiviteit past. Wij helpen je graag het maken van die keus. 

Onze Disc Golf keuzehulp vind je hier.

Welke Disc Golf frisbees zijn geschikt om mee te beginnen?

Als je er voor kiest om met één schijf te beginnen, raden we een putter met een fade van maximaal 2 aan, of hooguit een midrange speed 4-5 met een fade van 0. Met deze disc kun je alle afstanden overbruggen, van verre worpen tot het putten van dichtbij de basket. Putters zijn ook de meest ‘neutrale’ discs, wat betekent dat ze vliegen met een voorspelbare vlucht.
Als je leert hoe je een putter op verschillende hoeken kan gooien en hoe dat invloed heeft op de richting en vlucht van de disc, creëer je een goede basis waarop je verder kunt bouwen. Als je je putter eenmaal goed kent, kun je discs proberen die van zichzelf meer buigen in hun vlucht, zoals midranges en drivers.

In Disc Golf is de keuze zo groot, dat er voor een type schijf vaak meerdere soorten geschikt kunnen zijn. Maak dus niet de fout om te denken dat, omdat er zoveel keus is, er een ‘beste’ keus is. Wij vinden de DX Aviar van Innova eigenlijk sinds jaar en dag de beste putter om disc golf mee te beginnen.

Algeme tips betreffende gewicht van de disc en de doelgroep 

  • Voor kinderen raden we disc golf discs aan van 150 gram tot maximaal 160 gram. Sommige discs worden zelfs gemaakt in 120 grams (Lite). Neem hiervoor even contact met ons op, anders zoek je je een ongeluk op de website.
  • Voor matig explosieve, niet zulke atletische spelers en dames is 165-170 gram aan te raden.
  • Voor krachtige, explosieve spelers zijn discs tot 175 gram geschikt. Qua midranges soms zelfs 180 gram.


Algemene tips betreffende typen discs en plastic

Voor een putter is gevoel belangrijk, maar bij je eerste putter groei je daar vanzelf in. Je leert er gaandeweg mee om te gaan. Ben je groot, zwaar en stevig en heb je grote vingers, dan dan kom je voor de putter ook vaak uit op dik en stevig.

Voor een midrange geldt hetzelfde. In het begin raden we af om voor teveel fade te gaan. Discs met speed 4 of 5 en een fade van 0 of 1 zijn uitstekend.

Voor een fairway driver (speed 6, 7 of 8) geldt dat je in het begin naar de turn moet kijken. Ervaren gooiers willen over het algemeen een turn van 0 of -1, maar als beginner gaat het vaak beter als je voor een turn van -2 of -3 gaat. Als je fanatiek en sportief bent en van een uitdaging houdt, kies dan direct voor een disc met een turn van 0 of -1. Meestal verkiezen beginnende Disc Golfers hun fairway driver in wat lichter gewicht dan hun midranges en puters.

Meestal voelen de flexibelere types plastic bij drivers fijn aan voor beginners.

Distance drivers en extreme distance drivers ga je als beginner liever uit de weg, tenzij je het absoluut wilt proberen. Als je je er toch aan waagt, ga dan voor een licht gewicht.

We adviseren je graag. Als je ons een e-mail stuurt, nemen we graag de tijd voor je. 

 

En wat betekent ‘overstabiel’ en ‘onderstabiel’?

Overstabiel en onderstabiel refereren aan de richting die een schijf op wil tijdens zijn vlucht. Overstabiele discs buigen graag linksaf, terwijl onderstabiele schijven graag rechtsaf slaan (we gaan daarbij uit van een rechtshandige backhand).

Voor meer detail over deze termen, lees hieronder over Speed, Glide, Turn en Fade, of klik hier voor onze uitleg van het Innova Stability System
Wat zijn Speed, Glide, Turn & Fade in Disc Golf? Als je begint met Disc Golf, dan komen er direct allerlei termen op je af: hyzer, annhyzer, dropzone, casual water, enzovoorts. Maak je daar niet al te druk om, ga lekker spelen en geniet ervan.

Speed, Glide, Turn en Fade zijn termen die aangeven hoe een disc golf disc vliegt. Elke schijf heeft zijn eigen karakteristieke eigenschappen en dit wordt uitgedrukt in getallen (die vaak ook op de schijf staan). Speed (1 tot 14) geeft aan voor welke snelheid die frisbee is ontworpen. De discs met de hoogste speed (14) zijn extreme drivers.

Glide (1 tot 7) geeft aan hoe goed een schijf is in het blijven zweven in de lucht: een schijf met een glide van 7 zweeft langer door dan een schijf met een lagere glide maar van dezelfde speed.

Turn (+1 tot -5) beschrijft de neiging die de disc heeft om naar rechts af te buigen in het begin van zijn vlucht: een schijf met +1 buigt daarbij het minst naar rechts en -5 juist het meest (we gaan uit van rechtshandige backhand).

Fade geeft aan hoeveel een schijf naar links af wil buigen aan het einde van zijn vlucht: een disc met fade 5 maakt de snelste bocht naar links. Zelf een Disc Golf parcours aanleggen. Als je zelf een Disc Golf parcours wilt aanleggen (permanent of tijdelijk), neem dan voor advies contact met ons op. Als je uitlegt wat je plannen zijn (doelgroep, lokatie, omvang van de groep, etc), kunnen wij je advies op maat geven.

We hebben enorm veel ervaring op dit gebied en kunnen alle benodigdheden uit voorraad leveren. Je kunt ook een afspraak maken met ons in Laren, Gelderland, dan kun je een keuze maken uit de producten in ons warenhuis. 

Er zijn verschillende oplossingen voor verschillende omstandigheden:

  • Volledig mobiel: opklapbare en verplaatsbare frisbee target.
  • Semi-Permanent: stalen frisbee basket, los op voet, om één seizoen te laten staan.
  • Permanent: permanent geïnstalleerde professionele Disc Golf baskets.
  • Verwijderbaar Permanent: permanent geïnstalleerd Disc Golf doel, maar met een verwijderbare module eronder, voor parken waar soms ruimte moet worden gemaakt voor een evenement.

De laatste twee installeren we vaak gecombineerd met de aanleg van een DiscGolfPark. DiscGolfPark is een kant en klaar Disc Golf concept dat voldoet aan de allerhoogste eisen van kwaliteit en veiligheid. Wij leveren een professionele ontwerper die alles voor de permanente setup verzorgt:

  • De pre-scan en het vooronderzoek.
  • Het parcours ontwerp (course design).
  • De funderingen en de frisbee targets.
  • De teepads.
  • Informatieve bebording (tee signs).

In Nederland en België hebben we inmiddels ruime ervaring met het opzetten van nieuwe courses in Nieuwegein, Hoogeveen, Amsterdam, Arnhem, Zoetermeer, Winsum, Heerhugowaard, Hechtel-Eksel (BE), As (BE), Berendrode (BE) en Vielsalm (BE). We hebben professionele Disc Golf Course designers opgeleid die alles uit kunnen leggen en instaan voor kwaliteit en veiligheid.

Meer informatie over het DiscGolfPark concept. Maak gerust een afspraak om langs te komen.

Ik wil een tijdelijk Disc Golf parcours aanleggen. Wat heb ik nodig? Als je Disc Golf wilt gebruiken op meerdere locaties, dan kom je vaak uit op opklapbare doelen. Deze hebben wij in ruime mate op voorraad, alsook tassen en discs. Ook kunnen wij garanderen dat we dat een half jaar later nog steeds hebben, zodat je de voorraad frisbees aan kunt vullen met hetzelfde type of dezelfde kleur.

Bij het bestellen van producten, geven wij gratis advies over het organiseren van jouw activiteit, zodat je deze op een goede en veilige manier kunt aanbieden.

Als je je verder wilt verdiepen in het organiseren van Disc Golf, overweeg dan naast het aanschaffen van goede spullen een clinic voor de medewerkers. Omdat wij nauw samenwerken met www.frisbeeclinics.nl kunnen we de levering van de spullen vaak combineren met een moment waarop jouw medewerkers een frisbeeworkshop van hen krijgen. Materiaal en instructie inéén. Als een frisbee beschadigingen krijgt, dan kun je die in veel gevallen repareren. Je kunt scherpe randjes wegschuren, maar ook kun je haakjes en scherpe randjes verhitten boven een aansteker. Zodoende kun je het materiaal weer terug op zijn plek brengen. Veel hondenfrisbees repareert men op deze manier.

Het plastic waarvan een frisbee is gemaakt hardt uit als de tijd verstrijkt. Dit proces wordt versneld door zowel UV straling als grote schommelingen in temperatuur. Een klassieke ‘no-go’ is het laten liggen van je frisbee op de hoedenplank van je auto. Een frisbee hou je dus goed als je hem niet te warm, op een donkere plek opbergt.

Een goede frisbee kun je zonder problemen recht buigen als hij krom is geworden. Dat is een handigheidje: draai hem om zodat je in de holle kant kijkt. Draai hem dan rond totdat je voor en achter hetzelfde ‘dal’ ziet. Dan weet je welke twee kanten je naar elkaar moet brengen. Kwartslag draaien, buigen en dan is hij meteen weer recht. Voor de mensen zonder timmermansoog: Leg hem op een vlakke tafel, dan kun je het ook een beetje zien.

Waarom verkoopt Frisbeewinkel niet alle merken frisbees?

Er zijn verschillende merken die frisbees maken voor de verschillende frisbeesporten. Sommige merken proberen op prijs te concurreren, anderen bieden gewoon absolute kwaliteit. Je kunt eindeloos variëren met het ontwerp van een frisbee en merken kopieren elkaar ook vaak.

De merken die wij verkopen hebben een zodanig breed assortiment dat alles wat je maar met een frisbee zou willen doen, te doen is.
Door te kiezen voor de allerhoogste kwaliteit, is het beter voor het milieu en je portemonnee.

Merken die concessies doen aan kwaliteit komen er bij ons niet in. Merken die alleen willen verkopen voor de winst, en daarbij niet op het milieu of arbeidsomstandigheden letten ook niet. Zo hebben we in 2021 nog de relatie met een leverancier verbroken, omdat hij geen openheid gaf over de manier waarop zijn artikel in China wordt geproduceerd.

Kan ik ook wedstrijdfrisbees laten bedrukken?

Ja, dat kan. Dat kan zowel op een ouderwetse als op een modernere manier.

De ouderwetse manier is met een stempel dat een folie aan de frisbee versmelt. Handig voor hogere aantallen. Er gelden minimale aantallen, beperkingen in het aantal kleuren van het ontwerp en een levertijd die standaard erg lang is (transport overzee), tenzij je met expres-post werkt (duurder).

Sinds 2020 heeft Frisbeewinkel een procedé ontwikkeld waarmee we een full color print op een frisbee kunnen zetten door middel van een UV printer. Het grote voordeel hiervan is dat het binnen een paar dagen geregeld is en het slechts met 1 frisbee te doen is. Op de ouderwetse manier was dat onbetaalbaar. Het resultaat is erg mooi, maar de kosten zijn wel iets hoger per frisbee.

Bedrukken jullie ook premium frisbees voor promotie?

Nee. Goedkope promotie-frisbees zijn schadelijk voor onze sport en bovendien erg slecht voor het milieu en het klimaat.

Frisbee op school: hoe te bestellen? Bekijk hier onze kortingspakketten voor scholen. 

We onderscheiden pakketten voor de basisschool en voor de middelbare school. In de meeste gevallen kunnen middelbare scholieren met Ultimate frisbees van 175 grams goed uit de voeten, terwijl de bovenbouw van de basisschool met 140 grams wedstrijdfrisbees speelt.

Maar omdat het niet voor iedereen hetzelfde is op de leeftijd van 12 à 13 jaar, kopen veel scholen bij ons een speciaal samengesteld pakket aan. Je kunt voor frisbee in de zaal namelijk ook met de 140 grams frisbees uit de voeten, ook voor de bovenbouw van de middelbare school. En op de basisschool is het goed om wat variatie in vorm en gewicht te hebben.

Niet alle standaard kortingspakketten zijn dus geschikt voor iedere situatie. En we verstrekken hier graag advies over. Vul ons informatieformulier in en vermeld daarbij wat je in gedachten hebt, het factuuradres van de school, afleveradres en andere relevante informatie. Geef aan wanneer je telefonisch te bereiken bent. We bellen je dan voor de laatste details en daarna ontvang je van ons een persoonlijke prijsopgave.

Voor docenten geldt dat kopen op rekening de standaard is bij ons. We helpen je bovendien graag met raad en daad zodat je beslagen ten ijs komt. Goede frisbeelessen op school vormen een belangrijke basis voor de kennis van de sport.

In 2021 komen we met een nieuwe disc voor de onderbouw van het basisonderwijs, en starten we met de marketing van speciale sets van The Ultimate Teacher. Bij aanschaf van frisbees is een lespakket gratis, we brengen dat lespakket in 4 talen uit. Hier vind je de kortingssets met frisbee lespakket

 

Frisbee-les op school: kan ik zelf lesgeven?

Er zijn verschillende manieren om frisbee op school aan te bieden. Meestal is het enthousiasme van de docent het belangrijkste.

Je kunt mensen van een frisbeevereniging uitnodigen die graag reclame maken voor hun club. Houd er rekening mee dat een frisbeeclub zich meestal concentreert op een specifieke frisbeesport (Dogfrisbee, Disc Golf of Ultimate). De inhoud van de les wordt dus meteen beperkt tot die sport. Een brede, toegankelijke allround aanpak, rekening houdend met de belevingswereld van de leerling, is meestal beter. Het is en blijft een gymles, geen training.

Hou rekening met lesgeefbevoegdheid en verdiep je in de methode die de lesgever gebruikt. Wij hebben op dit gebied goede, maar helaas ook wat slechte ervaringen.

Niet iedere frisbeetrainer is een goede lesgever, niet iedere goede lesgever is een goede frisbeetrainer. Huur daarom voor een frisbeeles op school de frisbeeprofessionals van Frisbeeclinics in. Zij geven ook cursussen aan docenten  waarbij je kennis maakt met hun kwalitatief hoogstaande lesmethode.

Leveren jullie ook aan winkels, webshops en retailers?

Als je zelf frisbees wilt doorverkopen, dan kun je bij onze dealerstore terecht. Een geldig BTW nummer is daarvoor verplicht. Wij leveren snel en efficiënt uit voorraad zodat je geen druk zult ervaren van het voorraadbeheer. We investeren door goed advies in onze wederzijdse relatie zodat we samen de sport kunnen laten groeien. #Growthesport is een veelgebruikte term, maar dat kunnen we alleen samen als we elkaar ruimte laten en elkaar daarin respecteren. Dat is onze visie op samenwerking met retailers.

Verkopen jullie ook op evenementen?

Ja, maar alleen als we daar ook echt een tastbare bijdrage kunnen leveren. We komen dus niet om alleen een standplaats te vullen op je evenement en daarvoor te betalen. We vertellen graag over onze sport en geven advies en clinics. In combinatie kan dat goed.

We willen het daarom eerst nadrukkelijk met je hebben over de standplaats, de looproutes, het type publiek en de fysieke ruimte die er is om mensen enthousiast te maken voor frisbee. Een gesloten portemonnee is daarbij voor ons het doel.

Is korting mogelijk?

Soms geven we korting aan verenigingen die we een warm hart toedragen. Als je hiervoor met je vereniging in aanmerking wilt komen, stuur ons dan een e-mail. We willen hier in ieder gevak een vermelding op je eigen website voor terug. De kortingen zijn niet enorm, we proberen namelijk voor iedereen een goede prijs te bieden ter promotie van de sport. Als we in staat zouden zijn enorme kortingen weg te geven, dan zou onze prijs te hoog zijn, toch?

Wat zijn de verzendkosten van mijn bestelling? De verzendkosten worden door de site gegenereerd op basis van het gewicht en het formaat van je bestelling. Binnen Nederland verzenden we boven de 45 euro gratis. Daaronder brengen we 5,75 in rekening.

Voor ieder land gelden verschillende tarieven voor verschillende formaten en gewichten. We rekenen vaak net iets minder voor de verzendkosten dan wij zelf moeten betalen. Hoe groter we worden, des te beter kunnen we dit gaan vormgeven voor de rest van Europa.

Milieu & Duurzaamheid

Hans Krens, de oprichter van Frisbeewinkel, is afgestudeerd milieukundige. Hans is zich ervan bewust dat ook Frisbeewinkel een invloed heeft op zijn omgeving. Op alle aspecten van de bedrijfsvoering van Frisbeewinkel denkt hij daarom na over Milieu & Duurzaamheid. Hieronder lichten we een aantal zaken toe.

Relaties met toeleveranciers
Wij kiezen voor bedrijven waarvan we met enige zekerheid kunnen stellen dat ze op een verantwoorde manier omgaan met hun omgeving. Zo hebben we in het verleden de relatie met een toeleverancier uit Texas beëindigd toen hij trots vertelde over de ‘goedkope Mexicanen’ die hij inhuurde voor klusjes! Hij vond zichzelf een goede zakenman kennelijk, wij dachten daar anders over.

Natuurlijk kunnen we niet van alles op de hoogte zijn, maar wij gaan in ieder geval niet voor snel gewin en bouwen een relatie op met onze leveranciers, waardoor we dit soort zaken bespreekbaar kunnen maken.

Inkoop en bulktransport

Onze leveranciers zitten ver weg. De frisbees moeten daarom worden getransporteerd over grote afstanden. Het is verleidelijk om dat via het vliegtuig te doen, want dan zijn de spullen er eerder. De kosten zijn ook niet veel hoger dan met zeetransport, maar dat komt – zo weet ieder goed nadenkend mens – doordat kerosine niet wordt belast. De werkelijke prijs die we betalen voor luchttransport is een enorme bult aan CO2-uitstoot, luchtverontreiniging, geluidsoverlast en fijnstof.

Zeetransport is natuurlijk ook verre van schoon, maar er is wel steeds meer aandacht voor de stookolie-problematiek en CO2 uitstoot van zeetransport. Wij kiezen daarom standaard voor zeetransport, ondanks dat we langer moeten wachten op onze voorraad. Soms zijn producten dus even uitverkocht, omdat ze nog onderweg zijn. Dat is dan maar zo, maar we vervuilen de planeet iets minder.

Ons transportbedrijf ontvangt van ons ieder jaar een e-mail waarin we aangeven dat we graag iets meer voor transport zouden betalen als ze zeilen op hun scheepsvloot zouden monteren en dergelijke.

Productkeuze

Frisbees worden gemaakt van plastic. En plastic is gemaakt van aardolie. In de toekomst moeten we daarvan af, maar voor frisbees zijn er nog geen goede alternatieven. Wij kiezen er tot die tijd voor om frisbees te verkopen die gemaakt zijn van plastics die niet te snel uitharden (thermoplasten verliezen) en bovendien in het gras of in de sloot kunnen blijven liggen totdat ze na drie jaar weer gevonden worden en weer gebruikt kunnen worden. Wij verkopen geen promotiefrisbees en wegwerpfrisbees.

Wij doen geen concessie aan deze kwaliteitseisen. En als een frisbee dan toch aan het einde van zijn leven is, dan moet hij recyclebaar zijn en dus van 100% PE zijn gemaakt.

Inpakken en verzenden

Van ons is bekend dat de pakketjes die we versturen er niet altijd zo gelikt uitzien als die van de grote webshops. Wij hergebruiken namelijk zoveel als mogelijk en dat geldt ook voor dozen, enveloppen en verpakkingsmaterialen. Wij kopen daardoor helemaal geen losse noppenfolie of trek folie, maar hergebruiken alles wat wij binnen krijgen. Piepschuim vlokken en dergelijken gebruiken wij uit principe niet. We vragen onze leveranciers om plastic verpakkingsmateriaal te beperken en gebruiken in plaats daarvan ongebleekt en composteerbaar karton.

Ons eigen afval

We scheiden ons eigen afval. Composteerbaar materiaal composteren wij zelf. Etensresten gaan naar de kippen, plastics worden gerecycled als product, of anders als materiaal. Plastic afval gaat in de plastic-container voor hergebruik. Dozen hergebruiken we als doos en als dat niet kan, dan gebruiken wij het karton in de tuin. Als dat niet kan, dan bieden we het aan bij de papier recycling. Refuse, Reduce, Re-Use, Repair & Recycle!