Wat is een goede dogfrisbee?

Een goede hondenfrisbee zoekt een balans tussen een aantal eigenschappen. Hij is flexibel genoeg zodat de hond bij het grijpen van de frisbee zijn mond, tandvlees en tong niet verwond. Ook als de frisbee breekt, dan moeten er geen harde scherpe randen ontstaan. Maar de frisbee moet weer niet zo flexibel zijn dat er niet mee te gooien is. Deze balans heeft ook relatie met wat je ermee wilt doen. Een freestyle speler gooit geen grotere afstanden en kan met een flexibeler en lichtgewicht variant makkelijker uit de voeten dan iemand die vooral distance speelt.

De vorm van een goede hondenfrisbee past bij de vorm van de bek van de hond, zodat de frisbee niet teveel kantelt in de bek. Hierdoor kan de tong of het tandvlees beschadigen.

De rand van de frisbee biedt grip voor zowel de werper als de hond, maar vuil moet wel gemakkelijk verwijderbaar zijn. Teveel vuil aan de frisbee kan nadelig zijn voor de tanden van je hond.

Als laatste wordt bij de productie getracht een goede aerodynamische vorm te bereiken die met voldoende spin stabiel vliegt. De plek waar de bovenkant van de frisbee in de rand overgaat is vaak iets dikker, omdat dat de plek is waar de beet van de hond het snelst schade doet.

Goed om te weten: Bijtbestandige frisbees drijven nooit in water, niet bijtbestendige frisbees drijven bijna altijd in water.

Veel gemaakte keuzes / Veel gestelde vragen

 • Wil je het eens proberen en niet te veel betalen?
  Kies dan voor iets standaards, niet noodzakelijkerwijs bijtvast. C.S. Standaard pup of groot, Sonic, Air, Xtra Distance, Xtra Freestyle, Tenacious of Addict zijn allen betaalbare discs om een keer te proberen;
 • Wil je uitzoeken waar je goed mee gooien kunt?
  Probeer dan eerst twee of drie verschillende formaten uit. Als je daarmee speelt, dan vul je die ene goede op een later tijdstip aan met een aantal van het zelfde type. De rest speel je kapot of gebruik je ze als drinkbak of planten-onderzetter in het raamkozijn;
 • Is je hond een sloper?
  Koop dan een bijtbestandige dogfrisbee. Afhankelijk van de stand van de tanden van de hond, de manier waarop hij bijt en trekt zijn de Jawz, Super Hero of Z-discs Fang, Fang-X, Fang FLX of Raid geschikt. Wij hebben de indruk dat de Jawz bij de meeste honden iets bijtbestendiger is dan de Super Hero. Meer hierover vind je hier. De meeste mensen gooien echter lekkerder met de Super Hero of de Supersonic. 
 • Wil je een frisbee die drijft in water?
  Kies dan niet voor een bijtbestendige. Bijtbestandige frisbees zinken namelijk altijd in water. 
 • Bijtbestendige discs zijn altijd zwaarder en zinken in water. De meeste mensen gooien er wel gemakkelijker lange afstanden mee dan met standaard discs. Ze zijn namelijk iets zwaarder, waardoor ze iets meer spin aan kunnen. De term bijtbestendig is wel een beetje verwarrend, want niets is onverwoestbaar. Uiteindelijk gaat alles kapot, maar ze zijn zowel flexibel als super stevig. Van een bijtbestendige frisbee heb je dus het langst plezier. Laat hem niet bij de hond liggen zodat hij eraan kan gaan liggen knagen. Ze zijn relatief duur zijn en blijven niet drijven in water. Bekende bijtvaste hondenfrisbees zijn Jawz, Fang, SuperHero en Raid. We hebben de discs in een tabel van bijbestendigheid gezet hier.
 • Wil je een dogfrisbee die goed gooit?
  Sommige mensen gooien goed met een lichtgewicht disc, anderen met een zwaardere, bijtbestendige. Voor de meeste mensen geldt dat een stevige (rigide) en iets zwaardere disc beter is dan een lichtgewicht of erg flexibele disc. Er zijn echter gooiers die zweren bij dat laatste, dus het is en blijft een persoonlijke keuze.

Welke frisbees heb je nodig

Er zijn veel goede hondenfrisbees verkrijgbaar. Ze passen in de bek van de hond, zijn rigide genoeg om mee te gooien maar toch flexibel genoeg om een beetje mee te geven als de hond erin bijt.

Je kiest een dogfrisbee in eerste instantie op het formaat van je hond. Pup frisbees of Atoms voor kleine rassen, Supersonics of Sonics voor de middelmatig grote rassen of frisbees met een diameter tussen 22,5 en 24 cm voor de grote rassen. Binnen al deze formaten heb je de keuze tussen bijtbestendige (duurdere) of niet-bijtbestendige hondenfrisbees (die goedkoper zijn). Let op: Bijtbestendige frisbees drijven nooit in water.

Het is verstandig om altijd met meer dan 1 frisbee te beginnen. De meeste mensen gooien de frisbee meteen ver. De hond kan het vangen nog niet goed inschatten en er is veel risico op blessures.

Competitiespelers hebben diverse frisbees voor verschillende omstandigheden en spelvormen, en hebben er vaak meerdere van verschillende kleuren, voor bijvoorbeeld zonnig weer of de winterdag (honden hebben meer contrast nodig dan wij).

Lichter gewicht frisbees zijn geschikter voor vingervlugheid bij freestyle. Gebruik een iets zwaardere frisbee voor distance of als je tegenwind hebt. Een bijtbestendige hondenfrisbee voor een jonge hond die graag dingen sloopt of juist een goedkopere disc om uit te vinden of de hond en jij het leuk vinden. Alle keuzes zijn gerechtvaardigd.

Als laatste speelt jouw persoonlijke voorkeur een rol. Het formaat en gewicht hebben invloed op de hanteerbaarheid voor jou als handler. Natuurlijk is het ook zo dat alles went. Goede gooiers kunnen met bijna alles uit de voeten, maar moeten wel schakelen als ze de frisbees veranderen.

Herken slechte dogfrisbees

Slechte hondenfrisbees herken je vooral aan het materiaalgebruik. PVC frisbees bijvoorbeeld zijn bros en niet buigzaam. Ze leveren risico op voor het beschadigen van de bek van je hond. Bovendien kost het veel CO2 om te maken, gaan ze snel kapot en zijn ze moeilijker recyclebaar. Van PVC moet je geen frisbees maken, maar rioolbuizen!

Rubberen frisbees of dogobies zijn te verleidelijk om in te gaan kauwen en zijn te slap om goed mee te kunnen gooien. Veel te kwetsbaar, duur en bovendien is de productie van dit materiaal erg slecht voor het milieu.

Maar er zijn gelukkig ook veel goede dogfrisbees. Waarschijnijk zijn er meerdere types frisbees geschikt voor jou en je hond. Welke keuze jij maakt hangt af van waar jij het zwaartepunt legt in je afwegingen en waar je hem voor gebruikt.

Gewicht en formaat

Over het algemeen geldt dat het formaat van je hond zich verhoudt tot het formaat van de frisbee die je nodig hebt. Formaten frisbees van groot naar klein:

Grote Frisbees:
235 mm: Superhero, Superstar, Super Aero, Air, Xtra distance, Z-discs and Xtra Freestyle.
226 mm: Hyperflite Jawz, C.s. Standard dogfrisbee, Soflite, Frostbite and UV
225 mm: Addict, Tenacious, Rocket en Raid

Middelmatig grote frisbees:
215 mm: Supersonic en Sonic

Kleine frisbees:
185 mm: Hero Super Atom
182 mm: Hyperflite pup discs: Jawz pup, Competitie standard pup, Soflite pup en Frostbite pup

Het formaat en gewicht hebben invloed op de stabiliteit in de lucht en de hoeveelheid power die je erin kunt leggen (afstand gooien). Grote zware discs kunnen meer power aan dan kleine, lichtgewicht discs. Een zwaardere disc helpt enorm in winderige omstandigheden. Een disc wordt zwaarder als er meer materiaal in zit (grote frisbees zijn dus zwaarder), maar ook door de bijtbestendigheid van de disc. Hoe bijtbestendiger de frisbee des te zwaarder hij is.