Disc Golf keuzehulp

Ontdek Disc Golf

Lees hier hoe het werkt

Geschreven door Hans Krens, CEO Frisbeewinkel

In Disc Golf bestaat een enorm brede keuze aan frisbees. Maar in principe kun je het spel al met één frisbee ontdekken. De vraag is dan ook: wat heb je eigenlijk nodig? Het eerlijke antwoord is: Het hangt af van wat je wilt. Hieronder licht ik die stelling toe:

Discgolf spelen met 1 disc: Een goed idee!

Dat juich ik altijd enorm toe, omdat dit goedkoop is ten eerste maar ten tweede omdat je dan ontdekt wat je met één frisbee al bereiken kunt. Door meer frisbees in je tas te stoppen ga je meer variëren en op die manier wen je minder goed aan je discs. Word dus niet te gretig, maar neem de tijd om je disc te ontdekken.

Neem in dit geval wel een putter, want met een putter kun je zowel van dichtbij putten als ook wat grotere afstanden overbruggen. Met een distance driver daarentegen, gooi je ver, maar dan ook alleen als je de juiste techniek gebruikt. En je kunt er niet goed mee putten. Een putter vliegt voorspelbaar, ze lijken in die zin nog het meest op niet-disc golf frisbees.

Als je leert hoe je putter vliegt als je hem op verschillende hoeken gooit, dan krijg je een goede basis voor Disc Golf. Van daaruit opent zich de route naar wat meer uitdagender discs.

Als je met één disc wilt spelen, dan raden we een schijf aan speed 3, met en fade van maximaal 2. Je kunt ook richting en speed 5 schijf, maar neem er dan eentje met een fade van 0 of 1.

DISC Golf

Gewichtsklasses

Lichtgewicht discs worden soms aangeraden, maar op lichtgewicht discs raak je snel uitgekeken. Namelijk: als je arm zich ontwikkelt, dan overpower je ze te makkelijk. Je trekt ze dan naar rechts als je een rechtshandige backhand gooit (RHBH). Het kan ook een gooi-stijl worden (‘hyzer flips’), maar het gaat je ook verrassen tijdens het spel. Je frisbee valt dan naar rechts in plaats van naar links. Wij raden af om te snel voor lichtgewicht te kiezen, tenzij je daar een goede reden voor hebt.

Over het algemeen geldt: Sportieve volwassen man: maximum gewicht. Sportieve volwassen vrouw: 170 grams. Ben je wat ouder of jonger, beweeg je minder makkelijk en gooi je toch niet als het hard waait? Neem dan iets lichter.

Eén reden om voor lichtgewicht discs te kiezen, is omdat ze soms drijven op water. De dragon is een beroemd voorbeeld, maar ook de Wahoo of de champion Blizzard discs onder 150 grams.

Meer ervaring krijgen

Als je meer ervaring krijgt, dan verschuift je voorkeur over het algemeen richting discs met meer fade (discs die aan het einde van hun vlucht linksaf buigen), discs met een hogere speed en discs met een hoger gewicht. Vandaar ook ons advies om niet te licht te beginnen: die discs raken namelijk sneller uit de gratie. Maar te zwaar en te moeilijk beginnen is ook weer niet de oplossing, omdat dan je spelplezier minder is in het begin. Dat is ook een reden waarom ik niet aanraadt om teveel discs ineens aan te schaffen.

Meer Frisbees aanschaffen?

Of je meer frisbees aan wilt schaffen, hangt af van je budget enerzijds en van je fanatisme anderzijds. Wil je het serieus oppakken en zeer regelmatig spelen? Dan is een setje van 3 of 5 stuks een goede keuze. We hebben – om het wat eenvoudiger te maken – setjes van 3 of 5 frisbees op de website staan. 

Welke frisbee is de beste?

Doordat de keuze zo groot is, maakt men soms de denkfout dat er ook een ‘beste’ keuze bestaat. Maar dat is niet het geval. Als je begint, kun je namelijk met elke frisbee leren gooien. Wij raden in algemene zin de volgende beginselen aan, om te voorkomen dat je met ‘te moeilijke discs’ gaat beginnen:

  • Neem geen frisbee met een hogere fade dan 2 (dat is het laatste getal in de reeks van vier getallen die op elke schijf staan en diens “flight characteristics” aangeven). Voor putters en midranges is het in het begin eigenlijk zelfs beter om voor een fade van 0 te gaan. Daarmee kun je zowel met je forehand als je backhand zeer gevarieerd uit de voeten. Als je beter wordt, dan kun je meer overstabiele discs aan (discs die van nature naar links afbuigen).
  • Neem geen frisbee met een hogere speed dan 6 of 7 (speed wordt aangegeven door het eerste getal in de reeks van vier). Dit is een rekbaar begrip, want in een wat lager gewicht (150 grams, starlite of champion Blizzard bojvoorbeeld) kan dat dan weer wel. Maar in beginsel is dit een goed uitgangspunt.
  • Probeer het aantal verschillende discs in je tas zoveel mogelijk te beperken. Koop liever een paar van dezelfde putters erbij zodat je het putten goed kunt oefenen, dan 4 verschillende putters in je tas.

Wil je meer weten over Speed, Glide, Turn, Fade (het Innova Stabiliy System), klik hier.

Putter: Advies

Een putter moet goed aanvoelen in je hand. Maar in het begin ken je dat verschil nog niet, dus volstaat iedere eenvoudige vorm, als je maar wegblijft van de discs met een fade van 2 of hoger. Putters met flight characteristics 2, 3, 0, 1 zijn aan te raden. Voor mensen met minder kracht: neem een putter met  “x, x, 0, 0” als flight characteristics (stabiele vlucht).

Midrange: Advies

Midranges zijn discs met speed 4, of 5. Al zijn er tegenwoordig ook hybrid discs met speed 6 die bijna een midrange genoemd mogen worden genoemd.

Er zijn midranges met een diameter van 21,2 cm, maar de meest bekende zijn de discs met een diameter van 21,8. Als je één midrange wilt, ga dan ofwel voor een frisbee met een fade van 2 (valt altijd naar links aan het einde van de vlucht bij een RHBH), ofwel voor een schijf met een fade van 0 om zowel vlak als bogen te kunnen gooien. Een hoge glide (het tweede getal in de reeks van vier) van 5 of 6 is aan te raden in het begin.

Fairway driver: Advies

Fairway drivers hebben speed 6, 7 of 8. In het begin is een lichter gewicht of een disc met een hoge turn (het derde getal in de reeks van vier, een hoge turn is een getal onder 0) makkelijk gooien, maar je moet er een beetje mee uitkijken. De makkelijke weg is niet altijd de beste namelijk. Zodra je wat ervaring krijgt, is een lichtgewicht disc irritant, vooral in winderige omstandigheden. En een disc met hoge turn zal omklappen naar rechts (RHBH). Wat in het begin lekker gooit, gaat je snel ontgroeien. Investeer bij de fairway drivers dus liever in een disc met de flight characteristics van bijvoorbeeld 6, 5, -2, 1 of 8, 6, -2, 1. Niet te overdreven in de turn, niet te veel fade.

Gooitechniek: Hou de disc vlak en laag! Als je disc omhoog gaat, verliest hij namelijk afstand. Gaat je frisbee nog te vaak omhoog? Laat dan eerder los, draai door vanuit je heupen en wijs na met je andere arm. Dan gooi je meer vanuit je rotatie dan uit je kracht. Minder kracht levert vaak meer afstand op.

Distance Driver: Advies

Uit een distance driver ga je pas meer afstand halen als je gooitechniek zich heeft ontwikkeld. Dus in het begin heb je er helemaal niets aan. Het geeft alleen meer afwijking in je spel, waardoor je frisbees kwijt raakt. Probeer je in te houden als het gaat om het aanschaffen van distance discs. Ga je er toch voor, beperk je dan een beetje in het gewicht, en hou ze vlak en strak tijdens het gooien.

Op termijn ontwikkel je vanzelf je eigen voorkeuren (hyzer flips, rollers, annhyers, backhand / forehand, hyzer bombs, etc.).

Wil je persoonlijk advies: Kom eens langs op afspraak, ik maak graag even de tijd voor je.