Binnen de dogfrisbee sport bestaan verschillende onderdelen, zoals o.a. Throw & Catch, Mini Distance & Freestyle.

Dogfrisbee wedstrijden onderscheiden zich echter niet door de onderdelen, maar meer door het wedstrijdformat waarbinnen gespeeld wordt. Er zijn talloze formats, die alle hun eigen richtlijnen hebben voor bijvoorbeeld het aantal of het soort frisbees dat je gebruiken mag, de tijd die je hebt, etc. etc.

In Europa zijn AWI (Ashlee Whippet Invitational, www.ashleywhippet.com), UFO (www.ufoworldcup.org) en USDDN het meest bekend. AWI is de oudste spelvorm.

Echter, er zijn tal van andere initiatieven die anders omgaan met spelregels en vooral de (on-)afhankelijkheid van de verschillende frisbee-merken. De producenten van frisbees willen nog wel eens de neiging hebben om een bepaalde spelvorm te gaan sponseren, maar dan vervolgens in de regels willen opnemen dat de frisbees van de concurrent moeten worden verboden. Dat leidt tot een wildgroei aan spelvormen die weer komen en gaan:

Skyhounds, Updog, Discdogathon, FDDO, Dogdartbee, Quadruped, Long distance, NDDF (Nederlands initiatief), German Disc Dog Challenge, Swiss Disc Dog Challenge.

Je weg vinden binnen deze spelvormen

Zoek een vereniging bij jou in de buurt, schaf een paar goede frisbees aan, ga lekker plezier maken en dan zul je het vanzelf ontdekken. Als je het maar leuk hebt en veilig speelt, met goede hondenfrisbees. Op dogfrisbee.nl kun je informatie vinden over waar jij spelen kunt bij jou in de buurt.
Heel regelmatig brengen de medewerkers van frisbeewinkel en Frisbeeclinics mensen met elkaar in contact, Dat doen we graag, stuur gerust een e-mail.